Historie gruzínského čaje
Gruzínský čaj má více než 170 let historie.
Počátky pěstování gruzínského čaje se datují již do období mezi lety 1833 až 1847, kdy se čaj začaj pěstovat v jihozápadní části Gruzie, v oblasti Ozurgeti.
Původ čajovníků je jak jinak než v Číně, odkud semena přivezl princ Eristavi. Ten se také stal hlavním propagátorem pěstování čaje a díky jeho úsilí byla již v roce 1865 založena první komerční čajová zahrada. Dnes se čajovníky plně adaptovaly na specifické půdní a podnebné podmínky Gruzie.
Klimatické podmínky zde jsou skvělé pro pěstování čaje. Západní část Gruzie, kde se pěstují čaje, je izolovaný ekosystém obklopený horami a nachází se v těsné blízkosti teplého Černého moře. Čisté horské řeky obohacují půdu minerály, a proto čajové plantáže v Gruzii nevyžadují zavlažování. Zimní pokrytí čajových keřů sněhem dělá čajová pouzdra odolná vůči chorobám, a proto rostlina nepotřebuje chemická hnojiva.
Zakladatelem výroby čaje v Gruzii je čínský čajový mistr Lau Zhang Zhau. Zejména jeho zásluhou už v roce 1900 získal gruzínský čaj zlatou medaili na výstavě v Paříži.