Gruzínská vína Koncho & Co
Novinka v našem e-shopu, gruzínská vína
Naskladnili jsme gruzínská vína Koncho & Co.
Gruzie se stává fenoménem.
Vlna nadšení pro výrobu vína v tradičních nádobách kvevri, pocházejících právě z Gruzínské Kachetie, zachvátila svět a přitáhla ke kolébce světového vinařství s tisíciletou vinařskou historií opět pozornost.
Nebylo to totiž ani starověké Řecko, ani Francie, Itálie, či Španělsko, hlavní vinařské země Starého světa, ale právě Gruzie, kde to všechno začalo.
Z doby před více než osmi tisíci lety dokládají uvědomělou neolitickou výrobu vína archeologické nálezy, například zkamenělá zrnka révy v okolí dnešního Tbilisi. V jeho okolí byly nedávno nalezeny i fragmenty velkých váz, které byly zakopány v zemi a v nichž lidé již 6 000 let před naším letopočtem uchovávali víno.
Ve východní Gruzii v oblasti Kacheti se můžeme vydat po stopách nejatraktivnějších tradičních metod zdejší produkce vína.
Ať už jde o způsob macerace odstopkovaných bobulí, případně výlisků, nebo zrání vína v keramických nádobách (kvevri) zakopaných v zemi.
Vína se navíc nefiltrují a celý proces umožňuje vinařům vytěžit z hroznů maximum od barvy, přes vůni až po chuť.
I díky tomu byla Kachetinská technologie výroby vína připsána v roce 2013 na seznam nehmotného dědictví lidstva UNESCO.
Vína z portfolia Kindzmarauli Corporation se značkou Koncho & Co pravidelně získávají vysoká ocenění a bodují na soutěžích národní i mezinárodní úrovně.
Gruzínské víno s tradicí již od roku 1533.
Unikátní staré odrůdy.
Jižní oblast Kavkazu - Kachetinská oblast.
Výroba kvevri (qvevri) - zrání vína v keramických nádobách kvevri (podobné amforám) zakopaných v zemi.
K zakoupení zde.
Zpět na seznam článků